page 10 - Cinematically

Go to content

sponsored by

IBC 2022 round-up                                                    page 10
από τον Πάνο Γκόλφη (panosgolfis@gmail.com)
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022
MVD Europe
Η ολλανδική εταιρεία MVD Europe είναι αντιπρόσωπος για όλη την Ευρώπη των μικρών αλλά καλών εταιρειών Magewell, Accsoon, Nagasoft, HuddleCamHD, Netgear, XWell, PTZOptics.

Στο μικρό περίπτερό της στην τεράστια αίθουσα 7 είδα πολλά ενδιαφέροντα προϊόντα αλλά και μερικά σπουδαία όπως οι κάρτες και τα USB εγγραφής/capture βίντεο της Magewell και οι PTZs κάμερες της PTZOptics. Ολα τα προϊόντα αυτών των εταιρειών έρχονται να μας βοηθήσουν, λιγότερο ή περισσότερο το καθ'ένα απ'αυτά, στις καθημερινές μας περιπέτειες στο κινηματογρα-φικό και τηλεοπτικό production και post-production.
Το μικρό booth της MVD Europe στο μεγάλο hall 7 του RAI Amsterdam, στην φετεινή IBC 2022.Magewell
Η κινέζικη εταιρεία Magewell (προφέρεται Μέϊτζγουελ) φτιάχνει καταπληκτικά προϊόντα και δεν είναι τυχαίο ότι έχει σαρώσει τα βραβεία σε όλο τον κόσμο! Μιλάμε για πολλά βραβεία, όχι 4-5.
Η εταιρεία είναι γνωστή -στην Ελλάδα όχι ιδιαίτερα- περισσότερο για τους καλούς κονβέρτορες που φτιάχνει και εκείνα τα καταπληκτικά USB dongles για εγγραφή/capture βίντεο 4Κ.


Magewell USB Capture 4K HDMI Plus
Αυτό το USB dongle μου άρεσε πολύ για πολλούς λόγους. Πρόκειται για ένα μικρό capture devi-ce σε μορφή USB dongle που μπορεί και γράφει αρχεία 4Κ και υποστηρίζει μέχρι και 12μπιτα αρχεία!
Το Magewell USB Capture 4K HDMI Plus δεν είναι καινούργιο, υπάρχει στην αγορά αρκετά χρό-νια αλλά εξακολουθεί ακόμα και τώρα να παραμένει πολύ καλύτερο από τα περισσότερα καινού-ργια αντίστοιχα προϊόντα της αγοράς.
Το απίθανο αυτό εργαλείο όσο μικρό και αν σας φαίνεται στο μάτι τόσο μεγάλο είναι σε τεχνικά χαρακτηριστικά! Κάτω από το αλουμινένιο καπάκι αυτού του μικρού κουτιού με το μικρό ανεμι-στηράκι του στη μέση για να ψύχεται το πλακετάκι του, κρύβεται ένα κύκλωμα πολύ δυνατό που προσφέρει αδιανόητες δυνατότητες! Αυτό το εργαλείο είναι το μοναδικό capture dongle της αγο-ράς που προσφέρει σ'αυτή την προσιτή τιμή πραγματικό 4K DCI. Για την δική σας ενημέρωση και μόρφωση τα αρχικά DCI σημαίνουν Digital Cinema Initiatives, δηλαδή ο τεχνικός οργανι-σμός, το τεχνικό κονσόρτσιουμ, που έχουν θεσπίσει οι μεγαλύτερες εταιρείες του Χόλιγουντ για να ορίζουν οι ίδιες και να καθιερώνουν τις επίσημες τεχνικές προδιαγραφές του παγκόσμιου κινηματογράφου. Γι'αυτό λέμε όλα αυτά τα χρόνια ότι το UHD 4Κ (3840x2160) που σας πλασά-ρουν πολλές εταιρείες ως 4Κ στην ουσία σας κοροϊδεύουν γιατί αυτό δεν είναι πραγματικό 4Κ.
Αυτό είναι το Magewell USB Capture 4K HDMI Plus που προσφέρει πολλά για τα χρήματά του.

Η καλύτερη λύση για laptop-based ποιοτικό 4K streaming
Αν θέλετε να είστε mobile στα webcast που κάνετε και να μπορείτε να κάνετε τα 4K streaming σας εύκολα και άμεσα από το λάπτοπ σας χωρίς να μπλέκετε με switchers και άλλα μηχανήματα τότε το Magewell USB Capture 4K HDMI Plus είναι ιδανική λύση. Ενας φίλος μου συνάδελφος στο Αμστερνταμ μεταδίδει πανέμορφα 4K live shows από συναυλίες κλασσικής μουσικής μ'αυτό το απίθανο USB dongle της κινέζικης Magewell.
Το μηχανάκι αυτό διαθέτει up και down scaler, frame rate conversion, aspect ratio conversion, color format conversion, deinterlacing, και άλλα πολλά καλούδια!

Αν θέλετε με μικρό κόστος να αναβαθμίσετε τις εκπομπές σας και τα βιντεό σας στο youtube σε 4Κ ανάλυση δεν υπάρχει καλύτερο εργαλείο απ'αυτό! Και βέβαια εννοώ για το μικρό κόστος αγοράς του!
Αν συνδέσετε πάνω στο Magewell USB Capture 4K HDMI Plus μία Sony A7S θα κάνετε strea-ming σε αδιανόητη ποιότητα, και έτσι, με τον τρόπο αυτό, θα μπορείτε να κάνετε skip το σαχλα-μαρένιο, παιδικό και ερασιτεχνικό software της Sony και θα χρησιμοποιείτε το αδιανόητα καλύ-τερο λειτουργικό του Magewell USB Capture 4K HDMI Plus.
Συμβατό με όλα τα software
Το hardware και software του συνεργάζεται με το VLC και το Quicktime, και με όλα τα βίντεο streaming και teleconference προγράμματα όπως το Microsoft Teams, το OBS Studio, το Gstreamer, το GoToMeeting, το ZoomRooms, το Google Hangouts, το XSplit, και το Skype for Business.
Για όλους εσάς που κάνετε συχνά τηλεδιασκέψεις ή ανταποκρίσεις διαδικτυακές με το Magewell USB Capture 4K HDMI Plus και μια καλή κάμερα η εικόνα σας θα αναβαθμιστεί τρομερά σε σχέ-ση με μια χαζοκάμερα webcast σαν αυτές που πουλάνε στα καταστήματα υπολογιστών, σαν αυτές τις μικρές άθλιες κάμερες που μπαίνουν πάνω στο λάπτοπ.
Οι κάρτες για video capture της Magewell στο περίπτερο της MVD Europe στην IBC 2022.
H πολυβραβευμένη κινέζικη Magewell φτιάχνει -μεταξύ πολλών άλλων- και καλούς και προσιτούς κονβέρτορες.

Αυτό είναι το Magewell Eco Capture HDMI 4K M2 FPC στο μικρό περίπτερο της MVD Europe στην IBC 2022.
Accsoon F-CO1
Αλλο ένα εργαλείο που είδα και μου άρεσε στο περίπτερο της MVD Europe στο Αμστερνταμ ήταν το μικρό και προσιτό ασύρματο follow-focus F-CO1, ένα μικρό ασύρματο follow-focus στο στυλ του Nucleus-Nano της Tilta και του PFY. To F-CO1 της Accsoon έχει εμβέλεια γύρω στα 100 μέ-τρα και σύστημα FHSS για να αποφεύγει τις παρεμβολές από άλλες ασύρματες συσκευές.

Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα (σε τέτοιου, χαμηλού κόστους ασύρματο follow-focus) ήταν η επαγγελματική δυνατότητα που έχει το F-CO1 για Α/Β point settings, δηλαδή η δυνατότητα να "πρισετάρεις", να αποθηκεύσεις δύο διαφορετικά σημεία εστίασης (Α και Β) και να κάνεις rack focus επιτυχημένο ανάμεσα σ'αυτά τα δύο προκαθορισμένα σημεία χωρίς αστοχίες και τα γνω-στά ερασιτεχνικά και αμήχανα "ψαρέματα" στο νετάρισμα που βλέπεις σε πολλές ελληνικές ται-νίες και σειρές.

_________________________________________
PTZOptics
Στο περίπτερο της MVD Europe είδα τη δεύτερη γενιά των καλών, βραβευμένων ρομποτικών PTZ καμερών της PTZOptics, μία πολύ καλή και προσιτή λύση αν δεν μπορείς να αντέξεις το πολύ υψηλό κόστος αγοράς των μεγάλων και κορυφαίων PTZs της Sony και της Canon.

Η αμερικάνικη εταιρεία PTZOptics που ξεκίνησε πριν 8 χρόνια στο Τσέστερ Κάουντι της Πενσυ-λβάνια ως μια μικρή start-up εταιρεία, είναι πια μία από τις ταχύτερα αναπτυσόμενες εταιρείες της δουλειά μας, και έχει φτάσει σήμερα στο σημείο να εξάγει τις κάμερές της σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο!
Αλήθεια ξέρετε τί σημαίνουν τα αρχικά PTZ στις κάμερες αυτές και πού οφείλουν την τεράστια ανάπτυξή τους και καθιέρωσή τους; Τα αρχικά PTZ σημαίνουν Pan, Tilt, Zoom και η μεγάλη εξά-πλωσή τους παγκοσμίως και ειδικά στην Αμερική οφείλεται στις χιλιάδες εκκλησίες όπου τις χρη-σιμοποιούν τα τελευταία 7-8 χρόνια κατά κόρον αυτές τις κάμερες για να ανεβάζουν στο διαδί-κτυο τις λειτουργίες τους και να τις βλέπουν οι ηλικιωμένοι και οι άλλοι πιστοί που δεν μπορούν να πάνε για λόγους υγείας στην εκκλησία.
Αυτό είναι το μικρό περίπτερο της PTZOptics στην αίθουσα 11 του RAI Amsterdam.

 


Πλήθος κόσμου ενδιαφέρθηκε για τις προσιτές PTZs της αμερικάνικης εταιρείας!
Στο Αμστερνταμ η PTZOptics έφερε όλες τις σπουδαίες μικρές ρομποτικές κάμερές της και τρά-βηξε το ενδιαφέρον των επισκεπτών, στο δικό της περίπτερο στην αίθουσα 11, αλλά και στο τε-ράστιο booth της Grass Valley στο χωλ 9, αλλά και στο μικρό booth της MVD Europe στο χωλ 7, εκεί όπου τις είδα εγώ και τις δοκίμασα.
Μάλιστα, τις μέρες που γινόταν η IBC 2022 στο Αμστερνταμ ο ίδιος ο Πολ Ρίτσαρντς, ο διευθυ-ντής μάρκετινκ της PTZOptics, έκανε πολλά live streams από το μικρό stand που του είχε παρα-χωρήσει η Grass Valey στο τεράστιο booth της. Ενα απ'αυτά τα live streams σας το έχω εδώ πιο κάτω για να το δείτε κι'εσείς.
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ανακοίνωση που έκανε η PTZOptics φέτος στο Αμστερνταμ ήταν αυτή της τρίτης γενιάς καμερών, ανάλυσης 4K. Κάμερες που θα είναι έτοιμες για να τις πά-ρετε στις αρχές του επόμενου έτους. Στην IBC 2022 ο Πολ Ρίτσαρντς μάς έδειξε μόνο δύο mock-ups (δείγματα/πρωτότυπα) από τις 4Κ κάμερες και όχι κανονικές κάμερες παραγωγής.

O διευθυντής μάρκετινκ της PTZOptics, o Paul Richards, ενώ παρουσιάζει τις σπουδαίες κάμερές του σε ένα από τα πολλά καθημερινά live streaming βίντεο που έβγαζε στο booth της Grass Valley, στο Αμστερνταμ._________________________________PTZOptics Studio-Pro
Αυτή είναι η πιο καινούργια κάμερα της εταιρείας από τις κάμερες της δεύτερης γενιάς, η Studio-Pro, μια εξελιγμένη premium webcam κάμερα με ποιοτικά οπτικά και καλό, γρήγορο auto-focus. Η κάμερα αυτή, όπως και οι περισσότερες PTZs της εταιρείας, υποστηρίζουν το πρωτόκολλο NDI. Η νέα κάμερα αυτή της οποίας το κόστος αγοράς είναι πολύ προσιτό, μπορεί να σας αναβα-θμίσει πάρα πολύ όλες τις webcast εργασίες σας, από ένα απλό προσωπικό ή εταιρικό teleco-nference μέσω Zoom, μέχρι απαιτητικά ιντερνετικά σεμινάρια και live streaming εκπομπές γενι-κότερα. Πρόκειται για την πιο εξελιγμένη -από τις σταθερές κάμερες- PTZ κάμερα της δεύτερης γενιάς καμερών της εταιρείας.

Οπως βλέπετε και στις φωτογραφίες οι νέες κάμερες Studio-Pro πέρα από το πολύ γρήγορο auto-focus έχουν και cold-shoe όπου μπορείς να κουμπώσεις πάνω τους ένα μικρόφωνο ή ένα φωτιστικό led._________________________________

Η βραβευμένη PTZ κάμερα NDI-HX της PTZOptics στο booth MVD Europe στο Αμστερνταμ._______________________________PTZOptics 20x SDI Gen2 Live Streaming Camera
Αυτή είναι η καινούργια, η βελτιωμένη έκδοση της καλής SDI κάμερας της εταιρείας, η οποία τώ-ρα προσφέρει και overcrank εγγραφή σε 50 και 60 καρέ (από τα 30 της προηγούμενης έκδοσης) και επιπλέον streaming σε αρχεία H.265 και MJPEG (από το H.264 μόνο της προηγού-μενης έκδοσης).
Η κάμερα έχει αισθητήρα μισής ίντσας και φακό 4.4 - 88.5mm δίνοντας στον χρήστη τη δυνατό-τητα για 20x ζουμ. Με άλλα λόγια, με την κάμερα αυτή έχετε αρκετά ευρυγώνιο ώστε να μπορείτε να καλύπτετε ολόκληρες ομάδες συνέδρων, και μεγάλο τηλεφακό ώστε να μπορείτε να κάνετε τα κοντινά σας στον καθένα από τους συνέδρους.
Αυτή είναι η σπουδαία κάμερα 20x SDI Gen2 Live Streaming Camera της PTZOptics η οποία τώρα έγινε ακόμα καλύτερη με την καινούργια αναβαθμισμένη έκδοση που παρουσίασε στο Αμστερνταμ._______________________________
Η κάμερα NDI HX της εταιρείας PTZOptics βραβεύτηκε πέρυσι με το βραβείο "Reader's Choice" των αναγνω-στών του πολύ καλού περιοδικού Streaming Media.


Αυτά είναι τα δύο mock-ups (δείγματα) της νέας γενιάς, της τρίτης γενιάς PTZs καμερών της PTZOptics, οι οποίες θα είναι όλες τους 4K και με το auto-tracking ενσωματωμένο στην κάμερα.

Εδώ ο Πολ Ρίτσαρντς της PTZOptics μας δείχνει το ψυγείο στο κάτω μέρος των νέων 4Κ καμερών, κάτι εντελώς απαραίτητο για τον μεγάλο όγκο πληροφορίας που καλούνται να επεξεργαστούν οι 4Κ κάμερες.

Σ'αυτό το βίντεο, ένα από τα πολλά live streams στην IBC 2022 που έκανε ο ίδιος ο Πολ Ρίτσα-ρντς, διευθυντής μάρκετινκ της PTZOptics, θα δείτε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των σπουδαίων αυτών καμερών της εταιρείας:___________________________________________
Accsoon CineView SE/HE
Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα -ίσως το καλύτερο- οικονομικά/προσιτά dual-band ασύρματα συστήματα του κόσμου! Για όσους δεν γνωρίζουν, αυτά τα ασύρματα εργαλεία εκπέμπουν βίντεο ασύρματα από την κάμερα στο ή στα μόνιτορς, σε ένα κινηματογραφικό, τηλεοπτικό ή TVC γύρι-σμα. Είναι το σημαντικότερο εργαλείο/βοήθημα για έναν 1st AC (Assistant Cinematographer) ή έναν σκηνοθέτη, για τον πρώτο είναι πολύ απαραίτητο για να μπορεί να κάνει "νέτα", δηλαδή follow focus χωρίς να είναι κολλημένος δίπλα στον οπερατέρ και στην κάμερα, και για τον δεύ-τερο για να μπορεί να τσεκάρει όλο το γύρισμα, να βλέπει το πλανάρισμα της κάμερας και τους ηθοποιούς του. FYI αυτός που κάνει follow-focus, "νέτα" όπως τα λέμε στην Ελλάδα, λέγεται και focus puller.To αξιόπιστο οικονομικό σύστημα CineView της Accsoon είναι μια πολύ καλή λύση για προσιτό ασύρματο moni-toring σε πολλές συσκευές αλλά και ασύρματη εγγραφή. (photo copyright: Brandon Washington)
Και για HDMI και για SDI
Το CineView SE είναι το νέο μοντέλο ασύρματου T/R της Accsoon και είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος από το προηγούμενο μοντέλο, CineEye 2 Pro, είναι σχεδόν το μισό σε μέγεθος.
Η μόνη διαφορά ανάμεσα στα δύο μοντέλα (SE/HE) είναι τα βύσματα, στο μοντέλο SE υπάρχει SDI βύσμα ενώ στο HE μόνο HDMI. Και οι δύο συσκευές του σετ, και ο πομπός, και ο δέκτης, έχουν το ίδιο μέγεθος και μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στην κάμερά σας και στο μόνιτόρ σας με ένα μικρό arm ή ένα καλό ballhead.


Ασύρματη λήψη εικόνας ταυτόχρονα σε 4 μόνιτορς/smartphones/tablets
Ενα από τα καλά στοιχεία του CineView είναι η δυνατότητα να στέλνει εικόνα σε 4 συνολικά receivers, δηλαδή σε 4 διαφορετικά μόνιτορς/smartphones/ipads/εγγραφείς.
Τέλος, όπως θα δείτε και στο πολύ ενδιαφέρον review του Brandon Washington το CineView τηρεί στο έπακρο τις προδιαγραφές και κάνει στην πράξη όλα αυτά που δηλώνει στα χαρτιά και στις μπροσούρες. Η εμβέλεια των 400 μέτρων που δηλώνει στα χαρτιά επαληθεύεται και στην πράξη.Αυτό είναι το CineView SE, η SDI βερσιόν του προσιτού ασύρματου πομποδέκτη βίντεο.
Αυτό είναι το CineView SE, η SDI βερσιόν του προσιτού ασύρματου πομποδέκτη βίντεο.
Dual band και με εμβέλεια 400 μέτρα
Το CineView SE είναι ένα ασύρματο σύστημα Dual Band, δηλαδή με δύο μπάντες/συχνότητες, στα 2.4Ghz και στα 5 Ghz. Εχει μεγάλη εμβέλεια, μέχρι 400 μέτρα (1200 πόδια), και μικρό latency (καθυστέρηση) της τάξεως των 50ms. Για την ενημέρωσή σας, παίζει τρομερό ρόλο, τον σπουδαιότερο, το πόση καθυστέρηση έχει στην εικόνα ένα ασύρματο σύστημα μετάδοσης εικόνας, για τον απλούστατο λόγο ότι θα είναι άχρηστο το σύστημα για δουλειές κρίσιμες όπως αυτή του focus puller, γιατί άλλα θα βλέπει και άλλα θα κάνει, με άλλα λόγια θα προσπαθεί να νετάρει μία στιγμή του πλάνου η οποία στην πραγματικότητα θα έχει περάσει και το νετάρισμά του θα είναι "στον αέρα", θα είναι άκυρο.

Στη φωτογραφία αυτή (frame grab από το review του Brandon Washington) βλέπετε πόσο τέλεια ταιριάζει/χωράει το CineView πίσω από το 7ιντσο μόνιτορ HS7T2 της Portkeys. (photo copyright: Brandon Washington)
Συμπεράσμα - η άποψη του συντάκτη
Αν εξαιρέσετε το θέμα των κορεσμένων συχνοτήτων το CineView είναι μια πολύ καλή αγορά που θα σας αναβαθμίσει πολύ τα γυρίσματά σας, σε όλα τα γυρίσματά σας, μικρά και μεγάλα!
Ομως και εδώ, όπως στα περισσότερα πράγματα στη ζωή, υπάρχουν κάποιοι συμβιβασμοί που θα πρέπει να κάνετε. Και για να γίνω πιο σαφής, οι δύο συχνότητες (2.4Ghz & 5Ghz - ζώνες ελεύθερης χρήσης) στις οποίες λειτουργεί το CineView αλλά και τα περισσότερα ασύρματα συστήματα μετάδοσης εικόνας της αγοράς, είναι εδώ και καιρό κορεσμένες από πάρα πολλές εκπομπές/λήψεις οικιακών συσκευών όπως είναι τα routers Wi-Fi και άλλες συσκευές. Δεν είναι τυχαίο το ότι η Teradek στο καινούργιο ασύρματο σύστημά της, το Bolt 6, που λανσάρισε φέτος στο Αμστερ-νταμ, έχει θέσει τα 6Ghz ως συχνότητα λειτουργίας, τα οποία ακόμα δεν είναι κορε-σμένα, είναι πιο καθαρά. Ομως τα συστήματα της Teradek ανήκουν σε άλλη κατηγορία, είναι ό,τι πιο επαγγελματικό και αξιόπιστο υπάρχει στη δουλειά μας και βέβαια το κόστος αγοράς τους εκτοξεύεται σε άλλα επίπεδα, πολύ πιο ψηλά από το κόστος αγοράς του CineView.
Περισσότερα για το ασύρματο σύστημα της Teradek θα διαβάσετε σε άλλη σελίδα σ'αυτό το μεγάλο, πολυσέλιδο αφιέρωμα στην IBC 2022.Σ'αυτό το συμπαθητικό βίντεο review του Μπράντον Γουάσινγκτον μπορείτε να πάρετε μια πλήρη εικόνα για το ασύρματο σύστημα CineView της Accsoon:


περισσότερες πληροφορίες: Bon Studio


Cinematically, Palaiologou 17, Athens, Greece - All items on this website are Copyright 2020, all rights reserved. All trademarks are property of their respective owners. This website uses remarketing services to advertise on third party websites to previous visitors to our site. You can opt out at any time by changing cookie settings or sending e-mail at panosgolfis@gmail.com Website powered by Nihonjin Samurai
Back to content