15/3/2018 ARRI Skypanel seminar - Cinematically

Go to content


Calavitis Led seminar & workshop 15/3/2018
από τον Πάνο Γκόλφη (panosgolfis@gmail.com)

Στις 15/3/2018, στο Παγκράτι της Αθήνας, έγινε ένα όμορφο σεμινάριο φωτισμού Led στην εκπαιδευτική αίθουσα της Calavitis. Για 8 περίπου ώρες, ο Dennis Jackstien (international ARRI trainer) και ο Mathis Richter (sales director of south and central Europe), μας μίλησαν θεωρητικά για τα υπέρ και τα κατά των δύο διαφορετικών τεχνολογιών, δηλαδή των παρα-δοσιακών φωτιστικών πυρακτώσεως, και των Leds γενικότερα, και μας παρουσίασαν τα σπουδαία Led φώτα της ARRI, τα Skypanel αλλά και αυτά της σειράς L. Την τελευταία ώρα της ημερίδας πραγματοποιήθηκε ένα μικρό workshop όπου έγινε ο φωτισμός ενός πολύ μικρού τυπικού set-up τριών φωτιστικών πηγών (keylight, fill, backlight) χρησιμοποιώντας τα φώτα Skypanel και τα L-Series της ARRI.



Τα υπέρ και τα κατά των δύο σχολών
Μεγάλο κομμάτι του θεωρητικού μέρους του σεμιναρίου αφορούσε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο διαφορετικών σχολών, της παλαιότερης σχολής των φωτιστικών πυρακτώσεως και της νεότερης σχολής των μονάδων led.
Κάθε χρόνος που περνάει, τα φώτα led κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε σχέση με τα καθιε-ρωμένα, παραδοσιακά φώτα tungsten και τα άλλα φώτα πυρακτώσεως. Συμπερασματικά, αυτό που μπορούμε να πούμε για να συνοψίσουμε τα pros & cons των δύο διαφορετικών τεχνολογιών είναι τα εξής:
 • Τα φωτιστικά πυρακτώσεως ήταν και παραμένουν τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα φώτα στην καταγραφή του χρώματος, δηλαδή του color rendering.
 • Τα led φωτιστικά είναι πια πολύ κοντά με τα φώτα πυρακτώσεως, πλησιάζουν συνεχώς τα παλαιότερης τεχνολογίας φώτα στον τομέα της  αποτύπωσης του σωστού χρώματος, παρά το γεγονός ότι δεν είναι φώτα πλήρους φάσματος.
 • Τα φώτα πυρακτώσεως έχουν πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας από τα led και πολύ μικρότερη απόδοση επειδή το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας μετατρέπεται σε θερμότητα.
 • Τα φώτα led παρέχουν μακροπρόθεσμα πολύ μεγαλύτερη οικονομία γιατί δεν απαιτείται συχνή αλλαγή λαμπτήρων όπως συμβαίνει με τα πυρακτώσεως, δεν καταναλώνουν τα υψηλά επίπεδα ενέργειας που χρειάζονται τα φώτα πυρακτώσεως, και στη δουλειά μας, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο, τα φώτα led μας απαλλάσσουν για τα καλά από τις αγορές ζελατινών, κάτι που δεν βλέπω να γίνεται αναφορά σχεδόν πουθενά, και γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά στη δουλειά μας ότι οι ζελατίνες, μαζί με τις λάμπες, είναι τα ακριβότερα αναλώσιμα της δουλειάς μας. Πρέπει να αφιερώνει κάποιος πολλά χρήματα συνεχώς για να ανανεώνει το οπλοστάσιο ζελατινών του.


Ο Χρήστος Πρωτογερόπουλος της εταιρείας Calavitis μας καλωσορίζει στο σεμινάριο/workshop


Εδώ, ο Dennis Jackstien (International ARRI Trainer) μας δείχνει πάνω στο chart του color space
τα χρωματικά χαρακτηριστικά των διόδων leds και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει πολύ αυστηρά
η ARRI τα υλικά για να τοποθετήσει στα φώτα της

Παρουσίαση των Skypanels και των L-Series
Στην ημερίδα αυτή της Calavitis έγινε αναλυτική παρουσίαση των δύο άκρως επιτυχημένων σειρών φωτιστικών συσκευών με διόδους leds, τα διάσημα πια σε όλο τον κόσμο φώτα led με το όνομα Skypanel και τα φρενέλ φώτα led της σειράς L.
Το Skypanel είναι ένα ανθεκτικό, υψηλής φωτεινότητας και υψηλής ποιότητας μαλακό φως το οποίο όταν κυκλοφόρησε έθεσε νέα standards στην κινηματογραφική βιομηχανία.
Η σχεδίασή του εστιάζεται στη μορφή, το χρώμα, την έκταση και τη δύναμη του εκπεμπόμενου φωτός. Το Skypanel είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και ανάπτυξης της ARRI. Για μια ολόκληρη δεκαετία οι σχεδιαστές και οι τεχνικοί της γερμανικής εταιρείας μελετούν, σχεδιάζουν και παράγουν φωτιστικά σώματα τεχνολογίας Led.
Τα Skypanels κυκλοφορούν σε 4 διαφορετικά μεγέθη και 2 διαφορετικές τεχνολογίες/παραλλαγές. Το συνηθισμένο, ”normal” μέγεθος, είναι το S60, δηλαδή το μοντέλο με τις διαστάσεις 645x300mm. Το αμέσως μικρότερο -και μικρότερο όλης της σειράς Skypanel- είναι το μοντέλο S30 με διαστάσεις 350x300mm. Το αμέσως μεγαλύτερο μοντέλο από το 60άρι είναι το S120, το οποίο έχει ακριβώς τις διπλάσιες διαστάσεις, το διπλάσιο μήκος από το 60άρι, δηλαδή 1290x300mm. Και η οικογέννεια Skypanel ολοκληρώθηκε πρόσφατα με το νέο τέκνο της, το τεράστιο σε μέγεθος S360. Αυτό το μοντέλο, η ναυαρχίδα των Skypanels, έχει ακριβώς διαστάσεις 1280x870mm.


Ο Dennis Jackstien αλλάζει το χρώμα στο Skypanel μέσα από το on-board χειριστήριο της συσκευής

Ίδιο όνομα - δύο διαφορετικές τεχνολογίες
Τα Skypanels, τα πρωτοποριακά αυτά φωτιστικά σώματα της ARRI χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα “C” και τα “RP”. Αυτά με το γράμμα “C” (από το Color) είναι τα μοντέλα τεχνολογίας full color, δηλαδή χρησιμοποιούν leds διάταξης Full RGB+W (κόκκινο, πράσινο μπλε και άσπρο) δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα του απόλυτου σχεδόν ελέγχου και ρύμισης του χρώματος και του κορεσμού του.
Τα Skypanels της άλλης κατηγορίας είναι αυτά με τα διακριτά γράμματα “RP” (από το Remote Phosphor). Εδώ έχουμε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία λειτουργίας. Το φως παράγεται από μπλε leds τα οποία όταν ανάβουν ενεργοποιούν και διεγείρουν ειδικές φοσφωρικές επιφάνειες που εφαρμόζονται πάνω στο φωτιστικό σώμα, μπροστά ακριβώς από τα μπλε leds. Οι πρόσθετες αυτές επιφάνειες/panels είναι αυτές που δίνουν το φως διαφορετικού χρώματος και όχι τα ίδια τα leds του φωτιστικού σώματος.




Τα Skypanels δέχονται εύχρηστα και πρακτικά diffusion panels αντί για τα παραδοσιακά gels
που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα στα tungsten φώτα

Με λίγα λόγια αυτά είναι τα πολλά πλεονεκτήματα των Skypanels
Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά -πολύ σύντομα- θα αναφέρω τους σημαντικότερους:
 • Πολύ οικονομικότερη λειτουργία λόγω πολύ χαμηλής κατανάλωσης αλλά και μηδαμινής συντήρησης/αγοράς αναλώσιμων
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής
 • Μικρότερο μέγεθος και βάρος
 • Πλήρης απουσία flickering σε όλα τα frame rates και shutter angles, μέχρι τα 25.000 frames, χωρίς flickering και roll bars
 • Απροβλημάτιστο ντιμάρισμα από 0 μέχρι 100% χωρίς αλλαγή στο χρώμα
 • Πολύ μεγάλη ευελιξία στην αλλαγή θερμοκρασίας χρώματος από τα 2.800K μέχρι τα 10.000K, με ακρίβεια, και άμεσα, στιγμιαία, με το πάτημα ενός κουμπιού
 • Πολύ μεγάλη απόδοση σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνουν
 • Πολύ καλό, αξιόπιστο χρώμα υψηλού CRI και TLCI
 • Δυνατότητα χρήσης με μπαταρίες
 • Πλήρης έλεγχος/ρυθμίσεις από απόσταση μέσω των DMX, συνδέσεων LAN, Skypanel Remote, και Skylink
 • Αναβάθμιση firmware μέσω εισόδου USB
 • Λεπτό προφίλ που επιτρέπει την τοποθέτησή τους σε δύσκολα σημεία μέσα στο σκηνικό ενός κινηματογραφικού γυρίσματος
 • Μεγάλο μέγεθος φωτιστικής επιφάνειας, κάτι που προσφέρει καλύτερης ποιότητας φως με μαλακή και ομοιόμορφη φωτιστική δέσμη, ειδικά σε γυρίσματα beauty-shots πλάνων
 • Παροχή έξτρα λειτουργιών, 12 φωτιστικών εφέ, ανέφικτων από ένα φωτιστικό σώμα στο παρελθόν, όπως candle, strobe, fireworks, fire, lightning, Paparazzi, Cop car, television
 • Ταίριασμα με άλλες φωτιστικές πηγές μέσω του Source Matching. Μέσα από τη χρήση 46 μνημών presets το Skypanel μπορεί να ταιριάξει με ένα φως tungsten, ένα high-presure sodium vapor, ένα φως φθορισμού και πολλά άλλα


Πρέπει να δει κάποιος από κοντά, να αγγίξει τα Skypanels, για να θαυμάσει την υψηλή ποιότητα
κατασκευής τους. Τα πάντα επάνω τους μοσχοβολάνε γερμανική ποιότητα κατασκευής


Με το γύρισμα απλώς ενός ποτενσιόμετρου τα Skypanels σου δίνουν πανέμορφα χρώματα,
κάτι που είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να βγάλεις με τις παραδοσιακές ζελατίνες
στα φώτα tungsten


Εδώ σ'αυτό το διάγραμμα βλέπουμε το πολύ χαμηλό efficiency των tungsten φωτιστικών.
Ο λόγος είναι πολύ απλός: Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται από μία
λάμπα πυρακτώσεως tungsten μετατρέπεται σε θερμότητα και χάνεται για πάντα


Εδώ φαίνεται η ξεκάθαρη υπεροχή των HMI, 4 φορές πιο ισχυρά από τα ζεστά tungsten.
Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως για τα HMI


Το πρώτο Led φωτιστικό που σχεδίασε και έφτιαξε η ARRI, LoCaster πίσω στο 2009


Το φρενέλ Led L7-C της σειράς L της ARRI


Η πλακέτα με τα leds από τα φώτα L-Series της ARRI


Στα 5600 Κέλβιν το φως των L-Series είναι καταπληκτικό


Εδώ ο Dennis Jackstien, αλλάζει τις θερμοκρασίες χρώματος από μακριά, κρατώντας
στα χέρια του το Skypanel Remote


Φακός φρενέλ ελαφρύς και πλαστικός. Κανένας λόγος να είναι γυάλινος, οι θερμοκρασίες είναι
πολύ χαμηλές σε σχέση με τα φώτα πυρακτώσεως


Ο Ντένις μας δείχνει όλη την γκάμα φωτιστικών τεχνολογιών της ARRI. Δεν το ακούσατε από μένα
αλλά μας ομολόγησε ότι η ARRI σταμάτησε για πάντα την παραγωγή της σειράς φθορισμού της


Ο Dennis Jackstien χειρίζεται από μακριά το Skypanel μέσω του Skypanel Remote. Στην πρώτη
σειρά των συμμετεχόντων στο σεμινάριο και η Ολυμπία Μυτιληναίου


Στο σεμινάριο της Calavitis/ARRI οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν τα φώτα από κοντά
και να τα εκτιμήσουν την ποιότητά τους


Ο Χρήστος Πρωτογερόπουλος ποζάρει για τις ανάγκες του μικρού, σύντομου workshop















Cinematically, Palaiologou 17, Athens, Greece - All items on this website are Copyright 2020, all rights reserved. All trademarks are property of their respective owners. This website uses remarketing services to advertise on third party websites to previous visitors to our site. You can opt out at any time by changing cookie settings or sending e-mail at panosgolfis@gmail.com Website powered by Nihonjin Samurai
Back to content