Στις 17/2/2018, στην Αθήνα, στον χώρο του "Art Factory Τεχνοστάσιο", ο Πάνος Γκόλφης, καλεσμένος του Αλεσάντρο Σπηλιοτόπουλου και του σεμιναριακού κύκλου "A-Z Filmmaking Lab – από τη θεωρία στην πράξη" έδωσε ένα τρίωρο cinematography crash course σε νέ-ους κινηματογραφιστές και videographers και τους παρουσίασε τους πολύ βασικούς αλλά και προσιτούς τρόπους ποιοτικού φωτισμού.
Στο τρίωρο αυτό crash course πρωταγωνίστησαν τα απλά (και για κάποιους ξεπερασμένα) αλλά πολύ δοκιμασμένα στα χρόνια, και αξιόπιστα φρενέλ, pars και άλλα "ζεστά" φώτα. Εργαλεία φωτιστικά που παραμένουν ακόμα και σήμερα ο καλύτερος συνεργάτης ενός κινηματογραφιστή. Φώτα που προσφέρουν το καλύτερο φως και το καλύτερο χρώμα, πλήρους φάσματος, πλήρους CRI. Επίσης οι μαθητές του τρίωρου αυτού crash course είδαν από κοντά και τα επαγγελματικά φώτα φθορισμού τύπου Kinoflo όπως επίσης και κάποια Leds, για να έχουν μια σφαιρική άποψη για τους τρόπους φωτισμού που
υπάρχουν σήμερα.
Μεγάλο βάρος δόθηκε στην ποιότητα του φωτισμού που μπορεί να έχει ένας νέος επαγγε-λματίας του βίντεο και του κινηματογράφου με τα παλιά, δοκιμασμένα στα χρόνια, θεατρικά φώτα όπως τα pars 64 και 56, τα φρενέλ/PC, τα ευέλικτα profiles, τα συμμετρικά και ασύμ-μετρα "σκαφάκια" αλογόνου. Όλα αυτά τα φώτα παρέχουν μεγάλη φωτιστική ισχύ, πολύ προσιτά, και -το σπουδαιότερο- με την καλύτερη χρωματική απόδοση. Τα φώτα αυτά όπως και γενικότερα οι tungsten λάμπες πυρακτώσεως είναι γνωστό ότι παρέχουν το καλύτερο CRI (Color Rendering Index) κάτι που σημαίνει στην πράξη ότι δεν θα σου λείπει από το footage χρωματική πληροφορία! Και όπως έλεγε και ο μεγάλος cinematographer Γιάνους Καμίνσκι σε ένα σεμινάριο που μας είχε δώσει πριν 25 χρόνια στη Νέα Υόρκη: "παιδιά δεν χρειάζεστε πολλά χρήματα για να αγοράσετε καλά φώτα! Δεν χρειάζεται να πάτε στο B&H και να δώσετε 20.000 δολάρια για 2-3 μικρά HMIs. Πηγαίνετε σε ένα παζάρι στην πόλη και πάρτε με 200 δολάρια 6-7 μεταχειρισμένα par-64 και κάντε τις ταινίες σας! Θα έχετε το καλύτερο φως! Όλοι μας στα νιάτα μας, μ'αυτά τα φώτα μάθαμε να φωτίζουμε!"
Στο crash course αυτό μιλήσαμε και για τα προβληματικά leds, τα φθηνά κινέζικα leds που έχουν γεμίσει την ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά. Τα φώτα αυτά παρέχουν πολύ κακής ποιότητας φως γιατί δεν είναι πλήρους φάσματος, είναι φώτα πολύ χαμηλού CRI, με αποτέ-λεσμα να απουσιάζει από το footage πολύτιμη χρωματική πληροφορία. Αν θέλει κάποιος να πάρει καλό φως και πλήρες χρώμα από ένα led φωτιστικό θα πρέπει να πληρώσει πολλά χρήματα για ένα σοβαρό led εργαλείο όπως είναι τα Skypanel της γερμανικής Arri.