page 4 - Cinematically

Go to content
sponsored by

IBC 2022 round-up                                                    page 4
από τον Πάνο Γκόλφη (panosgolfis@gmail.com)
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022Coemar
Οποιος είναι επαγγελματίας του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου δεν μπορεί
να μην γνωρίζει την παλιά, ιστορική ιταλική εταιρεία Coemar. Οταν έχεις πολλά ένσημα και ώρες πτήσης σ'αυτή τη δουλειά είναι αδύνατον να μην έχεις φωτίσει τουλάχιστον μία θεατρική παρά-σταση, μία ταινία, ένα TVC, ή μια τηλεοπτική σειρά, με κάποιο από τα πολλά και διαφορετικά φώτα της Coemar!  

H ιταλική θρυλική εταιρεία γεννήθηκε πριν 90 χρόνια στο Μιλάνο και όλα αυτά τα χρόνια σχεδιά-ζει και κατασκευάζει καταπληκτικά, ποιοτικά, ανθεκτικά και αξιόπιστα φώτα για το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Και επειδή γνωρίζω ότι είστε άνθρωποι που σας αρέσει η γνώση (διαφορετικά τώρα δεν θα βρισκόσασταν εδώ) να σας πω κάτι που δεν γνωρίζατε πολλοί από εσάς. Το όνομα Coemar είναι ακρωνύμιο/αρκτικόλεξο των ιταλικών λέξεων Costruzioni Ottiche Elettriche MARcucci. Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1933 για να φτιάχνει αρχικά φώτα δρόμων της πόλης του Μιλάνου, και αργότερα φώτα στρατιωτικής χρήσης, για τον δεύτερο πα-γκόσμιο πόλεμο που ξεκινούσε εκείνη την εποχή.
Το περίπτερο 12Α37 της Coemar όπου είδαμε μερικά από τα καλύτερα φώτα led φέτος!  Μια εταιρεία που έχει επεκταθεί σε πολλές εφαρμογές
Στο booth A37 του χωλ Νο.12 (του πιο κινηματογραφικού hall από τα 12 του RAI Amsterdam)
συναντήσαμε τους ανθρώπους της ιστορικής ιταλικής εταιρείας και μιλήσαμε μαζί τους για το αύριο της εταιρείας και τα νέα προϊόντα της. Η Coemar μπορεί να ήταν γνωστή (σε όλους εμάς που παλεύουμε με τα κινηματογραφικά και θεατρικά φώτα 30 χρόνια τώρα) για τα καλά κινηματο-γραφικά και θεατρικά της φώτα όμως αυτό που μάθαμε και δεν γνωρίζαμε καθόλου είναι ότι η ιταλική εταιρεία τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται πολύ έντονα και στον αρχιτεκτονικό φω-τισμό φωτίζοντας πάρα πολλά διάσημα και εμβληματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα έχει βραβευθεί για τις φωτιστικές εγκαταστάσεις της σε μεγάλα, ιστορικά κτίρια της Ιταλίας αλλά και του Ντουμπάϊ και του Αμπου Ντάμπι όπως το τεράστιο SeaWorld Abu Dhabi.

Αυτά είναι τα φώτα SunLite Led τα οποία σχεδίασε και κατασκεύασε η Coemar αποκλειστικά για τις απαιτητικές φωτιστικές ανάγκες του SeaWorld Abu Dhabi
Νέα πανίσχυρα φώτα για κάθε είδους γύρισμα
Εκτός από τον αρχιτεκτονικό φωτισμό, η Coemar κάνει τα τελευταία χρόνια μία επιθετική επέκτα-ση και στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και την διαφήμιση, στους επαγγελματίες των γυρι-σμάτων γενικότερα, έναν χώρο όπου δεν είχε μεγάλη παρουσία η Coemar, τα φώτα της ιταλικής εταιρείας ήταν περισσότερο γνωστά και καθιερωμένα για τις θεατρικές εφαρμογές της.
Σίγουρα, τα τελευταία 10-15 χρόνια, τα φώτα της Coemar φωτίζουν πολλά τηλεοπτικά studios σε Αμερική, Ιταλία, Βραζιλία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία αλλά αυτό γινόταν κυρίως με τα παλαιότερης τεχνολογίας φώτα της και με τα ευρέως καθιερωμένα ελλειψοειδή φώτα της (τα γνωστά "μαχαί-ρια" όπως τα λέμε στην Ελλάδα) αλλά και τις κινούμενες κεφαλές της.
Τα τελευταία 2-3 χρόνια η Coemar κατασκευάζει πολύ αξιόλογα φωτιστικά πάνελς led τύπου 1x1 και μικρά αλλά πανίσχυρα led φρενέλς, τα οποία προορίζονται για κάθε τύπου γυρισμάτων.
Στην IBC 2022, είδαμε μερικά απ'αυτά τα καινούργια, πανίσχυρα φώτα led που κατασκευάζει η Coemar για τις φωτιστικές ανάγκες κάθε είδους γυρισμάτων.
Ενα απ'αυτά (και προσωπικά αυτό που μου άρεσε πολύ) ήταν και το ParLite Led ACL, ένα τύπου φρενέλ led με πολύ στενή δέσμη φωτός, μόνο 3-4 μοίρες. Το φρενελάκι αυτό είναι weatherproof, κατασκευασμένο από αλουμίνιο και όχι πλαστικό, και χρησιμοποιεί 12 ζεστά (3.200 Kelvin) leds της Cree. Εχει διπλό μεταλλικό yoke για βάση, κάτι που διευκολύνει πάρα πολύ για να το στήσετε κάτω στο έδαφος, και έχει παθητική ψύξη, χωρίς ανεμιστήρες και τον θόρυβο που αυτοί παρά-γουν. Παρ'όλο που η ισχύς του δεν είναι μεγάλη, είναι μόνο 50W, τα φωτομετρικά του είναι πολύ καλά δίνοντας 6200 lux στα 6 μέτρα απόσταση! Η χρωματική του ποιότητα δεν είναι πολύ καλή, έχει μόνο 80 CRI, δεν κάνει αυτό το φως για να φωτίζεις πρόσωπα ή "τρυπήματα" σε green screen, αλλά το χαμηλό του CRI δεν σας ενοχλεί καθόλου αν μ'αυτά τα φώτα φωτίζετε σκηνικά και όχι τους ηθοποιούς σας ή αν τα χρησιμοποιείτε για backlights/hairlights.
To μικρό αλλά πανίσχυρο αυτό φρενελάκι παίρνει πολλά αξεσουάρ τα οποία διαμορφώνουν το φως όπως εμείς θέλουμε, όπως egg crates, barndoors (και όχι "σπορτέλα" που τα λένε κάποιοι στην Ελλάδα) και θήκες για φίλτρα/gels.
Το μικρό αλλά πανίσχυρο 50βατο weatherproof φρενελάκι ParLite Led ACL

Τα φωτομετρικά του μικρού φρενέλ ParLite Led ACL
Τα νέα, ολοκαίνουργια φώτα led της Coemar με τα οποία η εταιρεία κάνει δυναμική είσοδο στις κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και TVC/διαφημιστικές παραγωγές.Με τα retrofits δίνεις καινούργια ζωή στα παλιά ζεστά φώτα σου
Αυτό που προσωπικά μου άρεσε περισσότερο από τα πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα που είδα στο περίπτερο της  Coemar στην φετεινή IBC ήταν τα θαυμάσια retrofit κιτ της εταιρείας. Με τα πολλά και διαφορετικά κιτ αναβάθμισης της Coemar μπορείς να δώσεις νέα ζωή, μια δεύτερη καριέρα, στα παλιά ζεστά tungsten φώτα σου και έτσι να μπορείς να τα χρησιμοποιείς για πολλά ακόμα χρόνια! Σ'αυτή την περίπτωση θα έχεις μακροπρόθεσμα αλλά και άμεσα, ένα μεγάλο οικο-νομικό κέρδος από την οικονομία ρεύματος που θα εξασφαλίσεις στις καθημερινές καταναλώσεις σου. Επίσης δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις καινούργια φώτα led για το στούντιό σου, και δεν θα χάσεις χρόνο και χρήμα για να κατεβάσεις τα παλιά ζεστά φώτα και να εγκαταστήσεις/ανεβάσεις στις τράσες και στα σταγκόνια τα καινούργια led που αγόρασες.

Και θα σας πω και κάτι που δεν θα διαβάσετε πουθενά αλλού και δεν θα σας το πει κανένας άλλος: Η ποιότητα κατασκευής και υλικών στα φώτα παλαιάς τεχνολογίας, στα ζεστά φώτα πυρακτώσεως (δηλαδή όλα τα παλιά μεταλλικά φρενέλ, PC και "μαχαίρια" της Coemar, της Ianiro, της Desisti, της Strand, της ETC, της Arri και άλλων εταιρειών) παραμένει αξεπέραστη ακόμα και σήμερα, 30-40 χρόνια μετά! In other words, δεν έχει καμία σχέση η αξεπέραστη ποιό-τητα, στιβαρότητα και ανθεκτικότητα στην καθημερινή επαγγελματική χρήση των παλιών ζεστών φωτιστικών με τα σύγχρονα led των τελευταίων 4-5 ετών όπου σχεδόν όλα τους είναι πλαστικά ή φτιαγμένα από πολυμερικά υλικά, ψεύτικα λαμαρινάκια και αλουμίνια. Αλλωστε δεν είναι μυστικό σε όσους γνωρίζουν καλά τα θέματα αυτά ότι στα περισσότερα υπερσύγχρονα και υπερπανά-κριβα φώτα που κυκλοφορούν αυτή την εποχή στην αγορά πολλά key μέρη τους και εξαρτήματά τους ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ! Δεν είναι μυστικό ότι σε πολλά πανάκριβα φρενέλ φώτα led μεγάλης γερμανικής εταιρείας οι φακοί είναι πλαστικοί ή από άλλα συνθετικά υλικά και όχι κρύσταλα!

Σ'αυτή τη φωτογραφία βλέπετε πλάϊ-πλάϊ τα δύο διαφορετικά retrofits, αριστερά το μικρό των 70W και δεξιά το μεγάλο των 160W. Αυτά τα retrofits μπαίνουν στη θέση της παραδοσιακής λάμπας πυρακτώσεως.
Τέλος στην αγωνία και το σαφάρι ανεύρεσης λαμπτήρων πυρακτώσεως
Ακόμα, με την αλλαγή από λάμπες πυρακτώσεως σε led σταματάει και το σαφάρι ανεύρευσης λαμπτήρων αλογόνου και γενικότερα πυρακτώσεως αφού κάθε χρόνος που περνάει όλο και μεγαλώνει η αγωνία και η αναζήτηση τέτοιων λαμπτήρων, οι εταιρείες, η μία μετά την άλλη, ελατ-τώνουν την παραγωγή λαμπτήρων πυρακτώσεως ή τις σταματούν εντελώς. Και βέβαια, στις μεγάλες και "μονοπωλιακές" λάμπες, HMI και ζεστές, δηλαδή τις 2κιλες, τις 5κιλες, τις 10κιλες και τις μεγαλύτερες, μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα, μπορεί να υπάρχουν ακόμα λάμπες στα εξειδικευμένα καταστήματα όπως ο Βασιλείου (παρ'όλο που πρέπει να πουλήσεις το ένα σου νεφρό για να αγοράσεις μία 6κιλη ή 12κιλη HMI λάμπα) όμως στις μικρότερες λάμπες πυρακτώ-σεως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Προσωπικά, όπου βρω σε στοκ κάτι καταπληκτικές μικρές 100άρες και 200άρες λάμπες αλογόνου (που χρησιμοποιώ στα δικά μου αυτοσχέδια china lanterns για τα γυρίσματά μου) τις αγοράζω χωρίς δεύτερη σκέψη και τις στοκάρω για τις μέρες που δεν θα υπάρχουν πια στην αγορά.
Αυτός ο πάγκος στο περίπτερο της Coemar συγκέντρωνε πολύ κόσμο καθημερινά. Δίπλα στο δίκιλο (2KW) δεινοσαυρικό φρενέλ της Desisti βλέπετε το μεγάλο retrofit των 160W.
Δύο τύποι Retrofits διαφορετικής ισχύος
Η Coemar φτιάχνει δύο retrofits, διαφορετικής ισχύος, ένα με δίοδο led ισχύος 70W, και άλλο ένα, με μεγαλύτερης διόδου led ισχύος 160W. Αμφότερα είναι "ζεστά" και "ψυχρά", δηλαδή 3200 και 5600 Κέλβιν, και βέβαια flickering free.
Τα μικρά retrofits προορίζονται για μικρά φρενελάκια και PC, δηλαδή 300άρια, 600άρια, και μερι-κά 1000άρια όπως είναι το 1000 Plus της Arri και το Nota F1200 της LDR.
Τα μεγάλα είναι για τα περισσότερα χιλιάρια και 2κιλα φρενέλ και PC της αγοράς καθώς και για το διομυσάρι (2.5KW) Castor της Rank.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, το φως που θα πάρετε από τα αναβαθμισμένα με τα retrofits της Coemar θα είναι από 15-25% περισσότερο απ'αυτό που είχατε με τις παραδοσιακές λάμπες πυρακτώσεως και στις "ψυχρές" βερσιόν τους θα έχετε και πολύ καλύτερο χρώμα (97 CRI) από τις "ζεστές" (90 CRI).
Τέλος, δεν πρόκειται να αλλάξετε ποτέ λάμπες στα φώτα σας για τα επόμενα 15 χρόνια, ακόμα και αν αυτά μένουν αναμμένα 10 ώρες καθημερινά, όλο τον χρόνο, 330 μέρες τον χρόνο!
Εδώ βλέπετε τα retrofits kits της Coemar μαζί με τα παραδοσιακά δεινοσαυρικά δίκιλα ζεστά φώτα της Desisti και της ARRI, φώτα που μπορούν να ζήσουν και να γράψουν ιστορία για πολλά χρόνια ακόμα.
Η άποψη του συντάκτη
Θα μπορούσα να σας γράψω ατελείωτα κείμενα χιλιάδων λέξεων γιατί αξίζει περισσότερο να ανακαινίσετε τα παλιά δεινοσαυρικά σας φρενέλ φώτα με τα retrofits της Coemar παρά να αγο-ράσετε καινούργια από τις 100άδες πια εταιρείες που κατασκευάζουν -σχεδόν ολόιδια μεταξύ τους- φώτα led. Είναι πολλά τα plus να επενδύσετε στην αναβίωση των παλιών και αξιόπιστων φρενέλ σας και το σημαντικότερο είναι αυτό -κατά την ταπεινή μου άποψη της επαγγελματικής εμπειρίας μου των 30 ετών- που σας προανέφερα. Η ποιότητα κατασκευής σ'αυτά τα παλιά (δεινοσαυρικά πολλά απ'αυτά) φώτα είναι αξεπέραστη σε σχέση με τα σημερινά φώτα ("καφάσια" που λέει και ο Αραβοσιτάς) και δεν πρόκειται να τη βρείτε στην κατηγορία τιμής που κοστίζουν τα retrofits αυτά. Σίγουρα, υπάρχουν σπουδαία και αξεπέραστης ποιότητας σημερινά φώτα led αλλά θα πρέπει να πουλήσετε και τα δυό σας νεφρά για να αποκτήσετε μερικά απ'αυτά!

Τέλος, θυμάστε πώς ξεκίνησα το παρών άρθρο; Λέγοντας ότι αν είσαι πραγματικός επαγγελμα-τίας του κινηματογράφου και της τηλεόρασης δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις φωτίσει του-λάχιστον μία ταινία ή μία τηλεοπτική σειρά ή ένα διαφημιστικό TVC χρησιμοποιώντας κάποιο από τα μεγάλα κλασικά θεατρικά φρενέλ ή PC ή Profile.
Ο λόγος είναι απλός, τα φώτα αυτά είχαν -και εξακολουθούν να έχουν- το καλύτερο φως! Και
όσο μεγαλύτερη η διάμετρος του φακού τόσο καλύτερο είναι το φως, κάτι που είναι νόμος για τα φρενέλ στη δουλειά μας. Για μένα, αυτά τα retrofits της Coemar είναι μία από τις πιο έξυπνες ιδέες στη δουλειά μας γιατί μ'αυτόν τον απλούστατο τρόπο αναβάθμισης εξασφαλίζεις την ποιό-τητα ενός μεγάλου παλιού φρενέλ μαζί με την τεράστια οικονομία στην κατανάλωση που προ-σφέρουν οι δίοδοι leds! Και η Coemar μας δίνει τη δυνατότητα αυτή σε ένα λογικό, προσιτό κόστος.

περισσότερες πληροφορίες: Bon Studio

____________________________________________________________________________
Cinematically, Palaiologou 17, Athens, Greece - All items on this website are Copyright 2020, all rights reserved. All trademarks are property of their respective owners. This website uses remarketing services to advertise on third party websites to previous visitors to our site. You can opt out at any time by changing cookie settings or sending e-mail at panosgolfis@gmail.com Website powered by Nihonjin Samurai
Back to content